Este evident ca fara echipamentele potrivite, astronautii s-ar praji efectiv la atingerea razelor soarelui sau ar ingheta de frig in intunericul din spatiu, s-ar sufoca din lipsa de oxigen sau ar fi foarte afectati de efectele produse de radiatii.

Tocmai de aceea ei sunt pregatiti ca sa faca fata tuturor provocarilor vietii in spatiu. In ceea ce priveste imponderabilitatea, astronautii sunt bine pregatiti, fiind supusi la antrenamente in avioane ce coboara abrupt, ceea ce le ofera senzatia de imponderabilitate, si incearca sa dupa la bun sfarsit anumite sarcini pentru a vedea daca sunt capabili sa lucreze in spatiu. O alta metoda este sa lucreze sub apa, imbracati inĀ  costume spatiale ingreunate.

Un prim efect al imponderabilitatii este senzatia de urcare a sangelui in cap si piept, nasul se simte blocat si asta duce la umflarea fetei. In primele zile in spatiu, foarte multi astronauti sufera de asa numitul rau de spatiu, iar dupa trecerea acestei perioade, imponderabilitatea inca poate afecta corpul, slabind oasele (lipsa de calciu).

Pentru a isi mentine in forma muschii si oasele, astronautii fac antrenamente regulat. In ceea ce priveste hrana, au o gama variata de alimente, pentru a mentine un stil de viata echilibrat. Cand vine vorba de somn, astronautii dorm in saci ce se inched cu fermoar si sunt atasati la pereti; unii dintre ei au relatat ca somnul in spatiu este atat de odihnitor incat la intoarcerea pe Pamant nu au reusit sa se odihneasca la fel de bine nici in cel mai moale pat.

In momentul in care astronautii sunt nevoiti sa paraseasca nava, trebuie sa poarte costumul spatial. Acesta, prin conceperea lui, ofera astronautului, in timpul unei misiuni, dispozitiv de colectare a urinei, tuburi cu apa de racier pentru evitarea scupraincalzirii, oxigen pur, o temperatura constanta a corpului. Rucsacul contine echipament necesar pentru mentinerea in viata a astronautului (oxigen sufficient pentru 6 ore, apa de racire pentru costum, inlatura mirosurile neplacute, vaporii de apa, dioxidul de carbon).

SHARE
Previous articleTaxidermia
Next articleHaine pentru copii online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY