In romanele scrise de aceste femei se reflecta viata constransa pe care o duceau in acea perioada, fiind constiente de eticheta pe care o purtau la acea vreme (in societatea secolului al XIX-lea).
Cele cinci scriitoare ale acestei perioade, Jane Austen, Charlotte si Emily Bronte, George Eliot si Mrs Gaskell au relatat fiecare aspect diferite, din zone diferite ale Angliei.
Despre Jane Austen se poate spune ca a provenit dintr-o familie ce i-a oferit o copilarie fericita si asta a sustinut-o in realizarea romanelor. Acestea au dialoguri foarte inteligente, pline de sarcasm, ironie, umor, intelepciune. Lumea din romanele lui Austen este plina de pasiune si de intriga.

Pe de alta parte, toata familia Bronte este talentata; Charlotte ajungand sa fie celebra (scriind sub pseudonimul Currer Bell), dupa ce a publicat carti precum “Jane Eyre” si alte romane care sustin femeile in obtinerea independentei fata de barbat, cautarea iubirii neimplinite si povesti ale femeilor intelectuale. Sora ei a devenit celebra prin publicarea cartii “La rascruce de vanturi” sub pseudonimul Ellis Bell.
Elizabeth Gaskell a scris bibliografia prietenei sale Charlotte Bronte dupa moartea sa. Gaskell a fost o femeile spiritual, care a incercat pe cat de mult posibil sa evidentieze in romanele sale injustitia din societatea de la acea vreme. Facea o diferenta cat se poate de corecta intre bine si rau, punea in lumina saracia si chinurile clasei muncitoare si nu s-a ferit niciodata sa recunoasca faptul ca scria nu pentru iubirea de literatura cat pentru intretinerea familiei.
George Eliot, pe numele sau adevarat Mary Ann, a portretizat viata din privincie, a fost un om foarte criticat pentru faptul ca respingea cu desavarsire crestinismul si a trait alaturi de un barbat insurat. Cea mai de success lucrare a sa este “Middlemarch”, avand o altfel de abordare, una mai mult intelectuala, pe care se puteau tine dezbateri, incitand la gandire.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY