Bogat in traditii, vechiul oras universitar Coimbra este situat la jumatatea drumului dintre Lisabona si Porto, in vechea provincie Beira Litoral. Orasul este situat pe malul drept al raului Mondego. Considerat multa vreme drept centrul cultural si intelectual al Portugaliei, Coimbra este o destinatie aparte care a inspirat o multime de poeti si scriitori de renume. Cu frumoasele sale cladiri vechi, majoritatea datand din epoca lui Manuel I, Coimbra este un oras ce merita sa fie vizitat.Universitatea Coimbra este comoara orasului cu acelasi nume. Una din cele mai vechi universitati din Europa, bucurandu-se de acelasi renume ca Oxford si Sorbona, Universitatea Coimbra a fost fondata in 1290 de catre regele Denis I. Pe langa arhitectura grandioasa, Universitatea adaposteste o adevarata bijuterie, biblioteca Joanina ce dateaza din secolul 18. Biblioteca Joanina ii va uimi pe vizitatori prin opulenta sa de inspiratie baroca, picturile magnifice si cele 300 000 de opere.

Daca iesi de la universitate prin Porta Ferrea (Poarta de Fier) si mergi drept inainte pana la Praca Dom Dinis vei ajunge la Jardim Botanico, gradina botanica comandata de Marchizul de Pombal. Aceasta gradina botanica dispune de bazine numeroase, fantani si statui si de un numar mare de plante subtropicale.

Muzeul National Machado de Castro  este situat in inima unui fost palat episcopal din secolul 12 si si-a capatat numele de la celebrul sculptor cu acelasi nume, nascut la Coimbra in 1731. Un muzeu consacrat artei, in special sculpturilor din Evul Mediu pana in secolul 18. Muzeul expune sarcofage medievale, sculpturi gotice si romane din piatra si lemn, mobilier, tapiterii, portelanuri si picturi. Exista o expozitie speciala consacrata muncii pictorilor portughezi moderni dar si o parte dedicata artei religioase.

Catedrala Velha, vechea catedrala se numara printre cele mai vechi din Portugalia. Constructia sa a inceput in 1140 la ordinul regelui Alfonso Henriques si a fost incheiata in 1185.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY